Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Fakty są takie, że do końca szesnastego wieku z uroków kawy korzystał jedynie świat arabski, a pierwszy europejski Coffee Shop powstał w Wenecji w roku 1640. Później kawa szybko rozprzestrzeniła się na cały świat. Jak widać w każdej legendzie jest jakieś ziarenko, w tym przypadku mamy ziarenko kawy.
W Polsce kawa zaczęła zyskiwać popularność w XVIII wieku i wówczas pojawiły się pierwsze kawiarnie: Kawiarnia Duvala czy “Za Żelazną Bramą”. Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" wspomina, że parzeniem kawy na dworach szlacheckich zajmowała się kawiarka.
W PRL-u staropolskie zwyczaje parzenia kawy zaginęły, a porcelanową filiżankę zastąpiła szklanka, często musztardówka i ograniczono się do zwykłego zalania kawy wrzątkiem.
Od roku 1990 rynek kawy zaczął się rozwijać, a sama kawa zaczęła się również kojarzyć ze sposobem spędzania czasu i wychodzeniem z domu. Obecnie zwracamy uwagę zarówno na rodzaj i jakość kawy, którą spożywamy, jak i na sposób produkcji, uprawy czy palenia. Ostatecznie najwyższej jakości kawa dotarła do Sklepu Zielarsko - Medycznego DARY ZIÓŁ w Głogowie.
Wyjątkowa kawa w sklepie internetowym daryziol.pl
Naszym klientom oferujemy zarówno świeżo paloną prawdziwą czarną kawę z dużą dawką kofeiny, jak i świeżo paloną kawę bezkofeinową oraz kawę z ekologicznego korzenia cykorii, mniszka lekarskiego, topinamburu, nasion konopi, nasion chia, a także zbóż i ziół. Oferujemy kawę ziarnistą i głównie zachęcamy do jej nabywania i mielenia jej w młynku bezpośrednio przed spożyciem. Nie zawsze jest to możliwe, dlatego w sprzedaży mamy także kawę świeżo mieloną, bezpośrednio przed wysłaniem jej z palarni do naszego sklepu.
Czy taką kawę można kupić w hipermarketach i zwykłych sieciowych sklepach spożywczych? Jaką kawę wybrać by cieszyć się najwyższą jakością? Wielkie sklepy sprowadzają towar z najodleglejszych zakątków świata, tam już paloną i pakowaną. Jaką drogę ta kawa musiała pokonać od plantacji do palarni, a później do Twojego marketu? Ile czasu leżała na różnego rodzaju składowiskach i w magazynach?
Najlepszej jakości kawa świeżo palona na daryziol.pl zapewnia nam wyjątkowy aromat i delikatny smak. Występuje tu jednak istotna zależność: delikatność kawy wiąże się z zawartością kofeiny. Czyli im mniej kofeiny tym jest delikatniejsza. Najwyższe jakościowe wymagania spełniają zarówno arabica jak i robusta, a czym się różnią?
- Arabica:
Zawiera z reguły od 0,9% do 1,5% kofeiny przez co jest uznawana za kawę łagodną, przeznaczoną dla smakoszy. Uprawiana jest na dużych wysokościach - około 2000 m nad poziomem morza.
- Robusta:
Zawiera nawet do 2,7% kofeiny przez co charakteryzuje się gorzkim i mocniejszym smakiem, a także silnym pobudzeniem. Robustę najczęściej wykorzystuje się jako do mieszanek kaw. Jest łatwiejsza w uprawie i mniej wymagająca przez co jest tańsza.
Oferta kawy świeżo palonej
Proponujemy najlepsze kawy z całego świata:
- Brazylia
- Meksyk
- Kolumbia
- Kuba
- Etiopia
- Indie
- Papua Nowa Gwinea
Zapraszamy do naszego stacjonarnego sklepu w Głogowie na ulicę Grodzką 40 oraz do naszego sklepu internetowego www.daryziol.pl - do zobaczenia!