Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Yerba mate – co to jest?
Yerba mate to napar, przygotowywany z ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to drzewo, które osiąga nawet 20-30 m wysokości, i z którego liści i patyczków powstaje susz do parzenia yerby. Rośnie jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay i trudno jest hodować je w jakichkolwiek innych warunkach. To właśnie ze względu na pochodzenie dokonuje się podstawowego podziału na różne rodzaje yerby.
41,00 zł
41,60 zł
11,60 zł
Mowa tu o państwach, takich jak: Argentyna, Paragwaj i Brazylia. Ten napój jest ceniony przez wiele osób, między innymi ze względu na swoje prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak.
Rodzaje yerba mate
Pierwszym typem suszu, który jest też najbardziej popularny, jest yerba argentyńska. Charakteryzuje się ona łagodnym smakiem oraz małą ilością pyłu. W internetowym sklepie zielarskim daryziol.pl oferujemy argentyńską Amandę.
Yerba mate paragwajska to z kolei nieco drobniej cięty susz o dymnym, wędzonym posmaku i trochę bardziej pobudzającym działaniu. Tu oferujemy wyśmienitą yerba mate Pajarito.
Kolejnym rodzajem jest yerba brazylijska – zielona odmiana drobno zmielonego suszu o słodkawym i świeżym smaku. W naszym sklepie online m.in. proponujemy Verde Mate.
Ostatnim typem, na jakim warto zwrócić uwagę, jest typ urugwajski, który wbrew pozorom wcale nie rośnie w Urugwaju, a jest rodzajem charakterystycznym dla tego kraju. Urugwajczycy uwielbiają pić bowiem drobno zmielony susz, bez patyczków, długo leżakowany.
Rzecz jasna, opisane cechy charakteryzujące poszczególne typy yerby są dużym uogólnieniem, jednak jest to najbardziej istotny podział, gdyż określa smak i wygląd samego w sobie suszu, który później może zostać podstawą dla różnorodnych wariacji smakowych. W związku z tym ze względu na skład wyróżnia się:
- Yerbę klasyczną, czyli stuprocentowy susz ostrokrzewu paragwajskiego, pozbawiony jakichkolwiek dodatków. Mimo to poszczególne yerby różnią się od siebie. Na smak każdej z nich wpływa bowiem rodzaj gleby, na której rośnie, światło słoneczne oraz otoczenie danej plantacji, a także sposób produkcji, pora zbiorów, czas leżakowania.
- Yerbę z dodatkami, czyli z owocami, z ziołami, owocowo-ziołową czy też z przyprawami korzennymi. Dzięki tej różnorodności w ofercie naszego sklepu każdy znajdzie coś dla siebie!
Rodzaj suszu natomiast można podzielić na:
- Yerba Mate con palo, czyli z patyczkami
- Yerba Mate sin palo/despalada, czyli susz bez gałązek
Właściwości Yerba mate
Yerba słynie głównie ze swojego działania pobudzającego. Często nazywa się ją zdrowszym odpowiednikiem kawy, gdyż poza kofeiną, dostarcza organizmowi wiele mikro i makroelementów, a także witamin oraz antyoksydantów. Dzięki temu ma możliwość regulować ciśnienie krwi, oczyszczać organizm z toksyn, poprawiać samopoczucie, pozytywnie wpływać na wygląd skóry, zwiększać odporność, a także regulować trawienie i poprawiać przemianę materii.
Do najważniejszych składników odżywczych w naparze z Yerba Mate zaliczamy:
- Ksantyny, czyli kofeinę, teobrominę, a także teofilinę, którym zawdzięczamy działanie pobudzające i wspomaganie pracy umysłowej.
- Saponiny, czyli substancje, odpowiedzialne za charakterystyczny gorzki smak i obecność pianki, która jest zauważalna na powierzchni naparu. Mają one działanie przeciwzapalne i poprawiają metabolizm cholesterolu.
- Makroelementy, takie jak magnez, który zapobiega skurczom i bólom głowy, potas, regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, a także fosfor, wspierający zdrowie kości i zębów.
- Polifenole, czyli związki organiczne o właściwościach antyoksydacyjnych.
- Mikroelementy, takie jak chrom, dbający o odpowiedni poziom glukozy oraz cynk, odpowiedzialny m.in. za odporność i gojenie się ran.
- Witaminy - A, B1, B2, C, E, PP, H.
Jak więc widać, Yerba Mate, oprócz swoich właściwości pobudzających, ma wiele innych, które wspomogą nasz organizm i zdrowie.
Tradycja picia yerby
Indianie uwielbiali pić yerbe nie tylko ze względu na jej właściwości, była dla nich również częścią zacieśniania relacji międzyludzkich. Ten społeczny aspekt do dziś jest widoczny w czterech wspomnianych już krajach, w których yerba jest uznawana za napój narodowy (Brazylia, Argentyna, Paragwaj i Urugwaj). W tych państwach niejednokrotnie spotkamy tubylców z termosem i tykwą. Powiedzą oni, że yerba swoje miejsce ma pomiędzy ludźmi, że to wieloletnia tradycja. Są też miejsca, w których w trakcie spotkania jest jedno, duże matero (naczynko do picia yerby), przekazywane z rąk do rąk, co jakiś czas zalewany wrzątkiem przez osobę goszczącą.
Jak przygotować napar yerba mate?
Przygotowanie naparu nie jest trudne, należy jednak przestrzegać kilku prostych zasad. Przede wszystkim trzeba zadbać o odpowiednią temperaturę wody. Potrzebujemy naczynka zwanego matero (może być ono wykonane z tykwy, drewna Palo Santo, gliny, ceramiki, metalu, szkła) oraz bombilli, czyli filtrującej rurki. Susz należy wsypać do matero w ilości od 1/4 do 3/4 naczynia w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Na początek można też zacząć od 2-3 łyżeczek, by przyzwyczaić się do goryczki. Następnie zalewamy susz wodą w temperaturze 70-80 stopni. W zależności od rodzaju yerby zaleca się, aby temperatura była niższa lub wyższa (np. ziołowe zalewamy wyższą, by zioła mogły lepiej się zaparzyć). Przy gorącej, wrzącej wodzie napar będzie zbyt gorzki, a także nie będzie można go zalać po raz kolejny tyle razy, ile w przypadku prawidłowego parzenia, gdyż gorąca woda sprawi, że susz szybciej się wypłucze. Dlatego też najlepiej wsypać więcej i dolewać wody na bieżąco, po kilku łykach przez bombillę.