NATURA STEVIA LIŚCIE SUSZONE 100G
Badania dowodzą, iż przeciętny Europejczyk spożywa w ciągu dnia około 130 gram cukru. Nadmierna jego konsumpcja jest zaś przyczyną największych obecnie problemów zdrowotnych, do jakich należy próchnica zębów, nadwaga czy cukrzyca. Jednak mimo wiedzy na temat szkodliwości cukru, niewiele osób potrafi zrezygnować z przyjemności, jakiej dostarczają słodkie potrawy. Ci, którzy usiłują odżywiać się w sposób zdrowy i bezkaloryczny, a przy tym nie umieją odmówić sobie słodkości, stosują sztuczne słodziki, których smak jednak nie jest porównywalny do smaku naturalnego cukru. Co więcej, zawarty w nich aspartam i sacharyna wywołują spory w gronie naukowców, co do ich wpływu na zdrowie. Barbara Hohl, dyplomowana biolog z organizacji konsumentów FoodWatch zauważa, iż choć wielu naukowców uważa substancje zawarte w słodzikach jako zupełnie nieszkodliwe, są tacy, którzy udowadniają ich szkodliwość. Według nich, sacharyna oddziałuje na poziom cukru we krwi, wpływając na wydzielanie się insuliny i tym samym obciążając trzustkę, to zaś stanowi alternatywę zarówno dla cukru, jak i słodzików stanowić może popularyzowana obecnie w Europie pochodząca z Paragwaju STEWIA, która w Azji już teraz jest najczęściej stosowanym zamiennikiem cukru.
Stewia:
bezkaloryczna
bogata w substancje odżywcze
wyśmienicie nadaje się dla cukrzyków
stabilna pod względem tolerancji na wysoką temperaturę
można ją stosować do gotowania i pieczenia
Roślina ta dostępna jest w postaci proszku, mającego konzystencję słodzika, proszek ten jest zaś 300 razy słodszy od cukru! Wystarczy zatem jego odrobina na samym czubku łyżeczki, by osłodzić filiżankę kawy lub herbaty. Dr. Ralf Pude, naukowiec z dziedziny ogrodnictwa z Uniwersytetu w Bonn potwierdza, iż stewia nie tylko dobrze smakuje, lecz także posiada wiele właściwości prozdrowotnych.