5Olej z orzechów włoskich - zimnotłoczony 40 kaps Gal
Opis
Olej z orzechów włoskich - zimnotłoczony 40 kaps Gal
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Skład
Składniki kapsułki: zimnotłoczony olej z nasion orzecha włoskiego
Składniki otoczki: żelatyna pochodzenia zwierzęcego, substancja wiążąca (glicerol)
Otoczka kapsułki nie jest przeznaczona do spożycia.
Zawartość składników na zalecaną dzienną porcję produktu (1 kapsułka):
1 Kapsułka
Olej z nasion orzecha włoskiego 3,00 g
w tym:
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:
Omega-9 kwas oleinowy 0,51 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
w tym:
Omega-6 kwas linolowy (LA) 1,80 g
Omega-3 kwas alfa-linolenowy (ALA) 0,39 g
Wskazania
Olej z nasion orzecha włoskiego dostarcza niezwykle cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9.
Działanie
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Zawarte w oleju z nasion orzecha włoskiego kwasy alfa-linolenowy ALA i linolowy LA pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA i 10 g LA dziennie.
Dawkowanie
1 kapsułka dziennie/1 osobę dorosłą. Po ukręceniu końcówki kapsułki wycisnąć zawarty w kapsułce olej na pieczywo, do sałatek, surówek, deserów.
Dodatkowe
Uwaga: Zmętnienie (pojawienie się osadu) w kapsułkach preparatu jest zjawiskiem naturalnym i nie stanowi wady produktu. Olej z orzechów włoskich powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych oleju. Pod wpływem wysokiej temperatury i dostępu tlenu dochodzi do utleniania się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w wyniku czego powstają związki szkodliwe dla zdrowia.