SANTINI KSYLITOL C KRYSTALICZNY 500G
Opis
SANTINI Ksylitol C krystaliczny 500g
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)
Proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.
Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.
Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Uwagi:
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.
Właściwości ksylitolu
- Jest idealną alternatywą dla osób odchudzających się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier.
- Zmniejsza też łaknienie cukru.
- U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
- Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
- Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
- Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków.
- Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.
Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na zęby. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).
Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.
Grzybice, bakterie? Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.
Ksylitol jest propozycją dla:
- cukrzyków
- chorych na grzybicę
- dbających o zęby i dziąsła
- „puszystych”
- chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne
- sportowców
- dbających o linię
- osób mających problem z nieświeżym oddechem
- odpowiedni dla wegan
Zastosowanie i sposób użycia ksylitolu:
Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie.
Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz jest jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.