STEVIA Liść cięty 100 g Nanga
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
W Polsce stewia nie jest jeszcze bardzo popularna, jako że Unia Europejska dopuściła stosowanie stewii i jej ekstraktów w grudniu 2011 r., a więc stosunkowo niedawno. Decyzję tę poprzedziły wieloletnie badania nad bezpieczeństwem rośliny. Dotychczas nie wykazano, aby była toksyczna i powodowała skutki uboczne. Żadnych negatywnych objawów nie zaobserwowano też wśród populacji południowoamerykańskiej i japońskiej, które stosują stewię od lat.
DZIAŁANIE
A. Właściwości prozdrowotne
- Nie dostarcza kalorii. Swoją słodycz stewia zawdzięcza glikozydom stewiolowym, których siła słodzenia jest około 250-300 razy większa niż cukru białego. Dlatego ilość stewii potrzebna do posłodzenia napoju lub potrawy będzie niewielka, a jej energetyczność bliska zeru. Sama roślina jest uboga w energię, a ponadto zawarte w niej substancje słodzące nie są przyswajane przez organizm człowieka.
- Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę typu 2
- Nie powoduje próchnicy zębów
- Nie powoduje fermentacji w jelitach tak jak sacharoza
- Nie kumuluje się w organizmie
- Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dlatego można ją stosować do wypieków i do gotowania
- Jest trwała, a jej skład i słodycz nie zmieniają się z upływem czasu
- Jest ekonomiczna – szacuje się, że jedna płaska łyżka sproszkowanych liści odpowiada słodyczy jednej szklanki cukru!
B. Potencjalne właściwości prozdrowotne
Ludność Ameryki Południowej wykorzystuje stewię także w celach leczniczych. Medycyna współczesna prowadzi badania nad jej przypuszczalnymi właściwościami, do których należą:
- Pozytywny wpływ na gospodarkę glukozy
- Wsparcie w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
- Wspomaganie kontroli masy ciała
- Prewencja nowotworów
ZASTOSOWANIE
Stewia może być stosowana w szerokiej gamie potraw i produktów. Ilość stewii, jaką chcemy wykorzystać, należy dostosować do własnych preferencji smakowych.
Stewię dodaje się do:
- wszelkich deserów
- ciast, ciasteczek i rozmaitych wypieków
- napojów owocowych i warzywnych
- kawy, kakao, czekolady, mleka
- dżemów i galaretek
- przetworów owocowych i warzywnych
- lodów i przetworów mlecznych
- sosów, nadzień, polew
- płatków śniadaniowych
- alkoholi
Ważne jest, aby stewię kupować w postaci suszonych i rozdrobnionych lub zmielonych liści. Istnieje wiele słodzików „stewiowych”, które zawierają w składzie glikozydy stewiolowe, lecz są oparte na maltodekstrynie – jest to rodzaj węglowodanu, który dostarcza tyle samo kalorii, co zwykły cukier.
SKŁAD
Suszone liście stewii 100%. Surowiec najwyższej jakości.
PRODUCENT
NANGA Przemysław Figura, ul. Zamkowa 97, 77-400 Złotów
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne. Nie możemy zagwarantować jednak, że w publikowanych informacjach nie wkradł się błąd, co nie może stanowić podstaw do jakichkolwiek roszczeń wobec naszej firmy. Zgłoś błąd w opisie produktu.