Producenci

Jak parzyć pyszną kawę?

0

Wyśmienita kawa na różne sposoby

W ofercie sklepu DARY ZIÓŁ mamy dla państwa wyśmienitą kawę świeżo paloną, prosto z palarni Tommy Cafe, zapewniającą niezapomniane wrażenia jakich nie może dostarczyć kawa z supermarketu. Jak jednak parzyć kawę by cieszyć się jej bogactwem smaku, wyglądem i kolorem naparu oraz zniewalającym zapachem?

Istnieje wiele sposobów parzenia, a każdy z nich może i powinien zamienić się w swoisty rytuał prowadzący do mistrzowskiego efektu, perfekcyjnie zaparzonej kawy nie dającej o sobie zapomnieć. Oto niektóre z metod:

Parzenie w kawiarce

Inne nazwy kawiarki to makinetka, mokka, kupres lub kafetierka. Zapewne każdy z nas widział popularny czajniczek, który parzy kawę, skonstruowany przez przez Włocha Luigi di Ponti już w 1933 roku. Geniusz tego rozwiązania leży w jego prostocie. Zaparzenie kawy w tym urządzeniu to nic łatwiejszego:

  • wybieramy kawę według indywidualnych preferencji: np. średnio paloną arabicę lub jej mieszanki z robustą,
  • najlepszą kawę uzyskamy gdy ziarna zmielimy bezpośrednio przed zaparzeniem,
  • zmieloną kawę wsypujemy do sitka kawiarki, należy wypełnić cale sitko, a nadmiar usunąć,
  • do zbiornika kawiarki nalewamy wodę do wysokości wentyla i po zakręceniu stawiamy na małym ogniu. Ważne jest by nie trzymać kawiarki zbyt długo na ogniu.
  • Po wypłynięciu kawy do górnej części i nabraniu złocistego koloru należy zdjąć kawiarkę z ognia. Zbyt długotrwałe podgrzewanie może spowodować nieprzyjemną gorycz kawy,
  • przelewamy kawę do filiżanki - od razu możemy delektować się jej pełnym smakiem lub rozcieńczyć przegotowaną wodą w stosunku 1/3 kawy i 2/3 wody uzyskując w ten sposób moka americano, można też zastosować mleko zamiast wody.

Chemex

Nazwa i wygląd tego urządzenia w kształcie klepsydry służącego do przelewowego zaparzania kawy bierze się od jego wynalazcy - amerykańskiego chemika Petera Schlumbohm. Uzyskujemy z niego klarowny i delikatny napar. Bez wątpienia świetnie sprawdzi się do zaparzania kawy świeżo palonej Yellow Bourbon jakości specialty. Parzenie odbywa się następująco:

Chemex

  • kawę należy zmielić gruboziarniście,
  • filtr umieszczamy tak by utworzyć stożek i przelewamy gorącą wodą w celu pozbawienia papierowego posmaku, a wodę wylewamy,
  • następnie do filtra wsypujemy zmieloną wcześniej kawę,
  • wodą o temperaturze 95 stopni wstępnie zalewamy kawę okrężnymi ruchami, woda powinna zakryć ziarna i na chwilę przerywamy,
  • po około jednej minucie ponawiamy proces zalewania i powtarzamy go później aż do uzyskania zamierzonej ilości naparu,
  • po spłynięciu całej wody wyjmujemy filtr i możemy rozlać kawę do filiżanek,
  • przemieszaj kawę i daj jej chwilkę na przestygnięcie. Całkowity czas parzenia powinien nie zając więcej czasu jak 3,5 do 4,5 minuty.

French press

French press powszechnie znany jest jako zaparzacz. Nazwa bierze się od francuskiego wynalazcy, który opatentował pomysł już w roku 1924. Istotne jest aby zaparzacz był dobrej jakości, najlepiej szklany, tak żeby kawa nie przechodziła jego zapachem. Daje możliwość bardzo szerokiego wyboru rodzaju parzonej kawy. Może to być zarówno espresso jak i każdy inny rodzaj, np. kawa smakowa Adwokat. Oto prosty sposób parzenia:

  • kawę mielimy grubo,
  • w czajniku gotujemy wodę,
  • wodą o temperaturze 95 stopni wstępnie zalewamy kawę w proporcjach 1/3 kawy i 2/3 wody,
  • po odczekaniu około 30 sekund dolewamy pozostałą część wody i przykrywamy pozostawiając tak na około 4 minuty,
  • następnie powoli przyciskamy tłoczek, tak by oddzielić kawę od fusów,
  • natychmiast należy przelać do filiżanek by nie dopuścić do nadmiernego zaparzenia.

Życzymy państwu smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl