OLEJ Z PESTEK DYNI 250ml Olvita
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Olej ten wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nieprażonych pestek dyni. Cechuje go typowy dla pestek dyni zapach i smak oraz zielony, nieco opalizujący w czerwony kolor. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia "na zimno" występujące w tym oleju kwasy tłuszczowe pozostają w niezmienionej formie.
Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom zdrowotnym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie ludowej, m.in. jako środek na pasożyty przewodu pokarmowego, na prostatę i stany zapalne dróg moczowych, infekcje górnych dróg oddechowych, a także alergie. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnymy - wszystko dzięki zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych. Jednak profil kwasów tłuszczowych w oleju z pestek dyni nie jest tak korzystny, jak się powszechnie uważa. Olej z pestek dyni w 18,8 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Resztę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, na które w 33,4 proc. składają się kwasy jednonienasycone, a w 47,8 proc. kwasy wielonienasycone.
W sprzedaży oferujemy olej konfekcjonowany w butelkach z ciemnego szkła.
Olej ten jest produktem naturalnym. Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą : kolorem, zapachem i smakiem. Są to cechy niemające wpływu na skład oleju.
Pod wpływem niskiej temperatury olej może tężeć . Jest to zjawisko naturalne zależne od temperatury, w pełni odwracalne.