Producenci

Pierzga 180g Dutkowiak

Dostępność: brak towaru
Cena: 68,50 zł
  (1 kg = 380,56 zł )

Cena regularna:

68.50
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Pierzga, inaczej chleb pszczeli. Powstaje z pyłku kwiatowego, do którego pszczoły w ulu dodają enzymy, gdzie następnie pyłek ten ulega fermentacji mlekowej. Ma właściwości pyłku kwiatowego, ale jest łatwiej przyswajalna.

Pierzga 180g

Pierzga ma właściwości pyłku kwiatowego. Wzmacnia odporność, obniża cholesterol i poziom cukru we krwi. Podnosi poziom hemoglobiny, wspomaga leczenie anemii. Może być doskonałą bombą witaminową w okresie wzmożonego zapotrzebowania na te składniki. Poza tym dobrze się przyswaja, jest lekko kwaśna w smaku.

Najczęściej zadawane pytania pszczelarzom – co to jest pierzga? Kiedyś znana tylko studentom farmacji z zajęć apiterapii i pszczelarzom a obecnie odkryta w Polsce jako naturalny środek na wzmocnienie odporności. Ale co to jest pierzga? Pierzga jest to po prostu pyłek kwiatowy, który pszczoły wnoszą do ula. Następnie umieszczają go w komórkach plastra, dodają odrobinę miodu i swoje enzymy i czekają aż pyłek ten ulegnie fermentacji mlekowej. Pierzga jest pokarmem dla młodych pszczół, daje im witaminy i aminokwasy niezbędne do rozwoju i wzmocnienia odporności. Nieprzypadkowo nazywana jest też chlebem pszczelim – z angielskiego bee bread,a z niemieckiego Bienenbrot. Ma lekko kwaśny smak, ale też odrobinę słodki, bo w trakcie zbierania i ubijania pyłku w komórkach dostaje się do niej trochę miodu. Pierzga zawiera mikro- i makroelementy, sporo żelaza, witaminy. Pierzga ma działanie uodparniające, ale równie korzystnie działa na obniżenie cukru i cholesterolu we krwi.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl