Pierzga 180g Dutkowiak
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Pierzga 180g
Pierzga ma właściwości pyłku kwiatowego. Wzmacnia odporność, obniża cholesterol i poziom cukru we krwi. Podnosi poziom hemoglobiny, wspomaga leczenie anemii. Może być doskonałą bombą witaminową w okresie wzmożonego zapotrzebowania na te składniki. Poza tym dobrze się przyswaja, jest lekko kwaśna w smaku.
Najczęściej zadawane pytania pszczelarzom – co to jest pierzga? Kiedyś znana tylko studentom farmacji z zajęć apiterapii i pszczelarzom a obecnie odkryta w Polsce jako naturalny środek na wzmocnienie odporności. Ale co to jest pierzga? Pierzga jest to po prostu pyłek kwiatowy, który pszczoły wnoszą do ula. Następnie umieszczają go w komórkach plastra, dodają odrobinę miodu i swoje enzymy i czekają aż pyłek ten ulegnie fermentacji mlekowej. Pierzga jest pokarmem dla młodych pszczół, daje im witaminy i aminokwasy niezbędne do rozwoju i wzmocnienia odporności. Nieprzypadkowo nazywana jest też chlebem pszczelim – z angielskiego bee bread,a z niemieckiego Bienenbrot. Ma lekko kwaśny smak, ale też odrobinę słodki, bo w trakcie zbierania i ubijania pyłku w komórkach dostaje się do niej trochę miodu. Pierzga zawiera mikro- i makroelementy, sporo żelaza, witaminy. Pierzga ma działanie uodparniające, ale równie korzystnie działa na obniżenie cukru i cholesterolu we krwi.