SMAKOSZ Sól Himalajska Czarna Kala Namak 1 kg
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Sól Himalajska Czarna Kala Namak 1 kg
Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia.
Sól czarna Kala Namak jest również chętnie wybierana przez osoby będące na diecie wegańskiej, ponieważ charakterystyczny ,,jajeczny" aromat soli imituje zapach jaj kurzych oraz idealnie nadaje się do popularnego tofu. Jest idealnym dodatkiem do wielu innych dań bezmięsnych, na przykład:
- wegańskich jajek z ciecierzycy,
- wegańskiego majonezu.
Czarna sól wydobywana jest m.in. w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu.
Sól jest związkiem złożonym z jednej cząsteczki sodu i jednej cząsteczki chloru. Składa się głównie z chlorku sodu oraz niewielkich ilości:
- siarczanu sodu,
- siarczku żelaza,
- siarkowodoru.
Niestety, wbrew powszechnej opinii, czarnej soli nie można przypisać właściwości detoksykujących czy leczniczych. Wszystkie rodzaje soli to tak naprawdę ten sam związek chemiczny – NaCl. Różnica pomiędzy poszczególnymi rodzajami polega na domieszkach, które nadają im charakterystyczny smak czy zapach. Daleko więc szukać badań potwierdzających prozdrowotne właściwości czarnej soli kala namak.
Nadmierne spożycie soli przyczynia się do wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi. Istnieją na to bardzo silne dowody naukowe. Ponadto Polacy spożywają ponad dwukrotnie więcej soli niż wynoszą rekomendacje.