Yerba Mate Taragui Con Palo Tradicional 500 g Elaborada
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Taragui Con Palo – argentyńska pewność. Szanowana i ceniona yerba mate. Zbierana i selekcjonowana w certyfikowanej plantacji Las Marias skąd pochodzą inne znane marki (jak La Merced lub Union). Uosobienie i istota wszystkich pozytywnych stron yerba mate. Jej wyjątkowy smak utrzymuje się przy wielokrotnym zalewaniu. Doceniana przez wyrobione podniebienia gustujące w klasyce. Także początkujący mateiści polubią jej delikatne pobudzanie.
Smak i aromat yerba mate:
Delikatny smak klasycznej yerba mate. Mamy zatem do czynienia z wyraźną goryczką oraz dymnymi aromatami. Smak wytrzymuje wielokrotne zalewanie (a to zawsze jest cecha najlepszych marek) przy umiarkowanym pobudzeniu. Listki oraz patyczki w obecności pyłu (100% yerba mate).
Sposób zaparzania:
1. Napełnij suszem naczynie do objętości, następnie przykryj dłonią górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i potrząśnij tak, by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie do pierwotnej pozycji, uważając, by zawartość nie zmieniła swego położenia.
4. Umieść bombillę w naczyniu i zalej wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza.
5. Odczekaj 2-3 minuty. Po tym czasie mate jest gotowa. Należy pić ją powoli przez bombillę. Naparu nie powinno się mieszać.
Składniki: ostrokrzew paragwajski.
Yerba Mate Elaborada lub inaczej „con palo”. Stosowane są one zamiennie i oznaczają dokładnie to samo. „Con palo” to po hiszpańsku „z patyczkami”. W składzie znajdziemy więc nie tylko listki, ale i gałązki ostrokrzewu – jest ich około 35%, co może różnić się w zależności od producenta oraz rodzaju Yerba Mate. Patyczki stanowią rodzaj filtra – zatrzymują pył, dzięki czemu nie zatyka on bombilli.
Kraj pochodzenia: Argentyna