Złoto Polskie OLEJ SŁONECZNIKOWY tłoczony na zimno 10 stopniowy 500 ml - Olandia
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Olej Słonecznikowy 10 stopniowy BIO 500 ml ZłotoPolskie
UWAGA!
Produkt wymagający warunków chłodniczych, wy syłka tylko na odpowiedzialność zamawiającego.
Produkt wysyłany jest wyłącznie od poniedziałku do czwartku.
Oleje 10 stopniowe Złoto Polskie:
Należą do najwyższej kategorii jakościowej produktów olejowych zwanych olejami dziewiczymi. Są nieoczyszczane i przechowywane w warunkach chłodniczych, przez co są biologicznie aktywne i zachowują wszystkie cenne wartości odżywcze. Tłoczone w procesie mechanicznym i poddane jedynie procesowi naturalnej sedymentacji. Wytłoczony olej pozostaje dokładnie taki sam, jak w ziarenku. Zawiera naturalny osad i zawiesiste cząstki roślinne, ponieważ nie przechodzi procesu filtracji. Transport olejów odbywa się w styropianowych, termoizolacyjnych opakowaniach zapewniających bezpieczeństwo i najwyższą jakość artykułu. Produkt należy przechowywać wyłącznie w warunkach chłodniczych. (Sprzedaż wyłącznie z lodówek).
Nazwa oleje 10 stopniowe oznacza, że olej na żadnych etapie przechowywania nie miał wyższej temperatury niżeli 10 st C, co zagwarantuje, że nie nastąpiło utlenienie (zepsucie) kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Nie ma innej metody prócz schładzania, która gwarantowałaby najwyższą jakość oleju.
Wszystkie oleje marki Złoto Polskie to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane.
Organiczny olej słonecznikowy pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion słonecznika jest olejem o atrakcyjnej słomkowo-złotej barwie, typowym smaku i aromacie pestek słonecznika. Dzięki używanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam jak w pestce słonecznika, a także zachowuje wszystkie cenne cechy.
Olej słonecznikowy znamionuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są wyjątkowo znaczne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.
Właściwości organicznego oleju słonecznikowego Złoto Polskie:
- potrzebne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-6 i Omega- 9 zawarte w oleju słonecznikowym biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają dobry rozwój i zdrowie całego organizmu
- Kwasy Omega-6 i -9 wspierają rozwój układu nerwowego i upraszczają procesy pamięciowe
- Obecna w oleju witamina E eliminuje nadmierną liczba wolnych rodników. Wspomaga tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
- Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania dobrego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają dobrze na układ krwionośny.
- Witamina E, zawarta w oleju słonecznikowym to silny przeciwutleniacz, który może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia. (tzw. Witamina młodości)
-Dzięki swym właściwościom olej słonecznikowy wyśmienicie sprawdzi się jeszcze zewnętrznie jako kosmetyk albo składnik kremów, maseczek i odżywek. Kwasy tłuszczowe i witamina E odżywią, uelastycznią i wzmacniają skórę, a także włosy.
Wykorzystanie:
Olej słonecznikowy należy stosować wyłącznie na zimno!
Można spożywać bezpośrednio w celach suplementacji NNKT lub jako dodatek do potraw. Wyśmienicie pasuje jako komponent dressingów i sosów do sałatek, surówek oraz gotowanych warzyw. Spełni oczekiwania również do polewania ugotowanych ziemniaków, kasz, ryżu albo pierogów.
Olej słonecznikowy jest również cennym naturalnym kosmetykiem- można używać bezpośrednio na skórę i włosy lub jako dodatek do gotowych kosmetyków.
Organiczny olej słonecznikowy stanie na wysokości zadania jeszcze w ajurwedyjskiej metodzie ssania oleju/ płukania jamy ustnej olejem.
Sposób przechowywania:
Parametry prozdrowotne jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Przechowywać w temperaturze 5-10 st. C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Bronić przed źródłem światła. Sprzedaż wysyłkowa odbywa się zawsze w pojemnikach cieplnych, do których w upalne dni w celu obniżenia temperatury dodawany jest suchy lód.
Olej słonecznikowy najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy od daty produkcji.
Zaleca się, aby zimnotłoczone oleje po otwarciu butelki przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.
Wartości odżywcze w 100 ml artykułu:
Wartość energetyczna: 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz: 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 11,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 25,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 63,1 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0,03 g
Witamina E: 65,5 mg
Kraj producenta: Polska
atest: BIO